EmDrive działa w próżni
4 maja 2015, 09:20Serwis Spaceflight.com donosi, że naukowcy z należącego do NASA Johnson Space Center przeprowadzili udane testy w próżni relatywistycznego napędu elektromagnetycznego (EmDrive). To już kolejne potwierdzenie, że „niemożliwy” - bo jak twierdzi wielu ekspertów, łamiący prawa fizyki – napęd może działać.
Nanodiamenty do wykrywania wczesnych etapów nowotworu
12 października 2015, 12:41Ekipa z Uniwersytetu w Sydney znalazła sposób na wykorzystanie syntetycznych nanodiamentów do wykrywania w ramach rezonansu magnetycznego (RM) wczesnych etapów guzów nowotworowych.
Chcą ustalić, co koty próbują nam przekazać i jak do nich mówić
18 marca 2016, 11:30Naukowcy z Uniwersytetów w Lund i Linköping zastanawiają się, czy koty rozumieją, co mówią do nich ich ludzie. Wierzą, że nowy projekt badawczy "Melodia w komunikacji ludzko-kociej" pozwoli to ustalić.
Kofeinowe dimery walczą z parkinsonem
3 października 2016, 10:36Bazujące na kofeinie związki (dimery) nie dopuszczają do rozwoju choroby Parkinsona.
Herbata i demencja nie ma szans
20 marca 2017, 13:12W populacji 55+ codzienne picie herbaty o połowę zmniejsza ryzyko demencji. U osób genetycznie zagrożonych chorobą Alzheimera (nosicieli wersji genu apolipoproteiny E ApoE4) efekt zabezpieczający może być jeszcze większy, bo aż 86-proc.
Gładkie pionowe powierzchnie są niewidoczne dla nietoperzy
13 września 2017, 11:18Współczesne budynki z dużymi szklanymi powierzchniami stanowią zagrożenie dla nietoperzy.
Trunek z drewna rodem
2 maja 2018, 11:51Naukowcy z Japońskiego Instytutu Leśnictwa i Badań nad Produktami Leśnymi opracowali napój alkoholowy na bazie drewna. Porównują jego właściwości do alkoholu dojrzewanego w beczkach. Wynalazcy mają nadzieję, że po znalezieniu partnera z prywatnego sektora ich produkt trafi na sklepowe półki w ciągu 3 lat.
Tłuste ryby zmniejszają objawy astmy u dzieci
5 listopada 2018, 14:47Jedzenie tłustych ryb, takich jak łosoś, pstrąg czy sardynki, zmniejsza objawy astmy u dzieci.
Brokuły i brukselka zawierają molekułę powstrzymującą nowotwory
21 maja 2019, 12:45Warzywa z rodziny kapustowatych zawierają molekułę, która hamuje rozwój nowotworów. W najnowszym numerze Science opublikowano artykuł, z którego dowiadujemy się, że użycie pewnego składnika kapustowatych przeciwko genowi WWP1 hamuje rozwój nowotworów u zwierząt laboratoryjnych, które zostały genetycznie zmodyfikowane tak, by były podatne na nowotwory.
Badania w SOLARIS-ie przybliżają elektronikę przyszłości
13 listopada 2019, 11:40Polscy naukowcy budują podwaliny dla innowacyjnych rozwiązań w elektronice. Przeprowadzone przez nich badania nad nanodrutami półprzewodnikowymi to krok ku wysokowydajnym ogniwom słonecznym czy tranzystorom sterowanym polem magnetycznym.